Att segla i hårt väder: 9 tips för ett aktivt förändringsarbete

Det är en sak att skriva om förändringar och göra förändringsarbeten med andra, och en helt annan sak att stå själv i förändringens osäkerhet. Att sluta hos ett storföretag efter 17 år känns som att lämnar hemrevirets trygghet och segla ensam ut till okända kuster utan väderprognos.

Det blev en succé. Jag hittade ett kraftfullt team som brinner för samma mission om aktivt förändringsarbete. Vi tar hand om båda klienter och varandra. Det känns riktigt bra!

Efter ett lyckat personligt reseavsnitt följer nu en ”de-briefing” med reflektioner med perspektivet inifrån.

Hur omvandlar jag tryck till kraft för att ta mig framåt?

Ha ett mål. Det är mycket enklare att hålla balansen om du tittar på en fixpunkt. Viktigt är att målet är inom synhåll. Du kommer släppa loss oförväntade energi och förmåga i dig. Var kreativ kring hur ditt mål ser ut, det kan vara att lära sig någonting konkret nytt. Tack Mia för träningen!

Bjud in reskamrater. Det är trygg att inte vara ensamseglare. Bara att kunna prata av sig släpper känslan att allting hänger just på mig. Att ha någon som är bra att lyssna och att ställer upp för det är oersättligt. Lätt att förbise – du måste tillåta att dela med dig. Tack Inger för att du seglar med!

Fokusera på dina möjligheter. Det är befriande att titta på vad du kan göra. Lägg åt sidan det som du kan inte påverka (som vädret). Kolla istället vad du har eller kan skaffa för att gör det bästa ur detta (som regnställ och segelställning). Tack Heikki för inspirationen!

Var uppmärksam. Det är förbryllande hur tillfällena dyker upp. För att kunna ta en chans behöver jag först se det. Ofta syns bara en liten del som inte ligger på silverfat. Tack Märta för återkopplingen!

Gör tiden till din vän. Det är avslappnande att kämpa med och inte emot tiden. Det går mycket bättre med många små aktiviteter i god tid. Att segla efter tidtabellen är stressigt. Börja nu med liten insats, till exempel att gå in i LinkedIn 15 min per vecka. Tack Anders och Mats för knuffen!

Fråga om råd. Det är lättande att inte behöva komma på allting själv. Det finns gott om erbjudande om hjälp. Experterna är alltid bra att ger åtminstone tankeställare och visa möjligheter. Du bestämma själv vad du gör med detta. Tack Andreas och Agneta för nya perspektiv!

Läsa en bok. Det är omväxlande att inte hela tiden fundera i egna spår och följa någon annans. Det finns massvis med litteratur. Jag grät av skratt när jag läste ”Ägget och jag” från Betty MacDonald som gav sig ut från staden för att bli hönsuppfödare i Långtbortistan. Tack Helga för tipset!

Våga misslyckas. Det är lugnande att det värsta scenariot brukar klaras upp vid en närmare titt. Att aktivt bemöta sina rädslor låtar de krympa ihop. Med en djupare analys finns mer säkerhetslinor och mindre sannolikhet att allt går åt skogen. Tack Martina för nyckelfrågan!

Släppa kanten. Det är kraftfullt att uppleva ”Visst går det!” – magin utanför komfortzonen. Min senaste personliga “kantsläppning” var att trycka på ”Publish”-knappen och skicka ut detta som min första artikel på LinkedIn. Tack David för uppmuntringen!

Segelresan fortsätter, kul om du vill hänga med.

Dela med nöje, kommentera med eld, diskutera med öppenhet.