Sönke Rickertsen Om Tripleson

Tripleson – de annorlunda konsulterna. Vi konkurrerar inte, tvärtom.

Företagets historia

Företaget utvecklades genom aktivt bemötande av livets många utmaningar tillsammans med andra som gav den avgörande skillnad med en liten insats. Följa vår story och förstår både vem vi är och vad vi kan göra för dig. Och med dig.

Tripleson grundades av Sönke Rickertsen. Hans familj härstammar från en liten ö i tyska Nordfriesland. En sådan miljö kräver ovanliga kombinationer av en person: Stor ödmjukhet, samtidigt som man aktivt behöver hantera naturens krafter. Oberoende från fastlandet, samtidigt teamspelare. Medvetenhet om sina traditioner, samtidigt behovet av att upptäcka världen för att bidra och lära sig nytt.

”Du hittar alltid en väg” var kanske den första värdefulla återkopplingen när Sönke sökte sin plats. Så tog han med sig inspirationen ”Less is more” från sin barndomshjälte MacGyver och blev både maskiningenjör och navigatör.

”Det går inte” var ganska tidigt en oemotståndlig triggerpunkt. Att inte få anställning som nyexaminerad mitt under en lågkonjunktur och samtidigt drömma om att flytta från storstaden Hamburg till landet med noll på kontot löste sig tack vara flickvännen Martinas fråga ”Våga du tänka hela visionen?” Visst! Och så blev Sönke månskensbonde och mekaniker i svenska Seglingsberg. Med skräckblandad förtjusning.

”Vad betyder Tripleson?” Tripleson = 3 x son:

  • ”Sönke” betyder ”liten son” på frisiska
  • ”Rickertsen” är ”Rickerts son”
  • Sönke kallades för ”Junior”, vilket är seniorens son

Namnet står för potentialen av mångfald och olika perspektiv.

Och Martina? Hon är idag Sönkes fru.


”Du är självgående” avslöjade Lasse på frågan varför han anställde Sönke på konstruktionsavdelning hos ABB LV Motors. Att snabbt kunna sätta sig in i komplexa akuta frågor och lösa dem tillsammans med experterna blev en av Sönkes röda trådar under de följande åren, i produktion, projekt och eskalerande reklamationer.

”Våra experter gör saken rätt. Du kompletterar dem för att vi gör rätt sak tillräckligt bra!” sammanfattade teknikchef Peter anledningen till att Sönke blev konstruktionschef. Tack vare ömsesidig förståelse, respekt och tydlig kommunikation skapades ett välsmort team som kompletterade varandra med sin mångfald – och som ökade sin effektivitet och arbetsglädje till nya höjder.

”Vi fångar upp allt mellan stolarna.” förklarade Inger. Hon var kvalitetschef och bildade med Sönke en proaktiv tvärfunktionell insatsgrupp för att lösa det som andra kallar ”problem”. Då började utvecklingen av metodik och språk som nyckel för lagarbete med hög energi och dynamik.

”Vad gör du på jobbet?” frågade Sönkes vän David när de mekade i garaget. Sönke tog spontant upp en flaska med 5-56-spray. ”Det här är jag, man kallar in mig när det kärvar!” Reaktion: ”Aha.” De mekade en stund till. ”Sönke, är det inte orättvist att de har ensamrätten till att använda 5-56?”. Det var startgroparna till Tripleson.

”Självklart kan du göra skillnad hos oss. Vi behöver bara hitta hur.” En erfaren kollega från produktionen med en händelserik livshistoria bad om att få byta till konstruktionsteamet. Som Sönkes mor sade ”Alla kan någonting!” Den följande intervjun identifierade en unik kombination av erfarenhet, egenskaper och motivation, och nya kollegan blev en eftertraktad expert! Det var starten till Triplesons tjänst CV+.

”Nej, en sådan har vi inte!” var Peters svar till sin HR-ansvarig när Sönke sökte jobb på ett företag inom management consulting. ”Han har 17 års erfarenhet från klassisk linjeorganisation inom industrin men tänker annorlunda (citat: ”wild & crazy”). Sönke fick jobbet och möjligheten att lära sig hantverket på riktigt, från den bästa teamspelaren i konsultbranschen.

”Pandemin, läge att satsa helt på eget!” När ekonomin är ansträngd och det kärvar mer än tidigare – är det då inte smartare att köpa 5-56 portionsvis vid behov, istället för att köpa hela flaskan och ha den på lager? Hej då anställning och start Tripleson AB (Tripleson 2.0)!

”Har du en senior expert som kan vara med oss en timme i veckan för extra kvalitetssäkring och som bollplank?” Javisst, Sönkes nätverk med experter (de som vet hur man gör saken rätt, du som har läst allt hela vägen hit minns säkert) är gediget. Med en professionell avtals-snabbkoppling få kunden både 5-56 och annat specialverktyg, skräddarsytt per insats och efter behov. Hej Tripleson 3.0!

Vill du vara en del i historiken? Hör av dig!