4 sätt att hoppa över din egen skugga

Nu blev vardagen helt omkullkastad med många nya uppgifter. Jag gillar omväxling och prova nytt. Men jag giller så klart inte alla moment som jag ska göra. Ibland dyker osäkerhet och rädslan upp – jag tappar modet.

”Mod är motstånd mot rädsla, behärskning av rädsla – inte frånvaro av rädsla.” Mark Twain

Bra tillfälle att lägga uppmärksamhet på hur jag kan hantera situationer som bromsa upp mig och hoppa över min egen skugga (tyskt ordspråk). Vardagen är full av möjligheter att gå utanför komfortzonen. Och blev modigare.

Ett exempel: Ringa till en okänd person (Javisst, ibland blir jag drabbat av en blyghetsattack.)

Under senaste månade var detta en standardsituation (som frisparken på fotbollen).

Vad gör jag då egentligen? Uppföljningen visade att jag bemötte obehag att trycka på knappen ”Ring” på 4 olika sätt. (Färgsättning är inspirerat av DISC modellen . Tack Lars Sjödin!):

  • Röd: Fokusera på uppgiften. Slå på tunnelseende och ignorera allt annat runt omkring. Vandla adrenalinet om till drivmedel och kicka igång.
  • Blå: Förbereda uppgiften. Analysera vad är viktig och hur du vill göra. Schemalägga i kalendern och genomföra när det är dags. Du kommer nå framsteg i alla fall.
  • Gul: Se uppgiften som ett äventyr ur Pippis perspektiv ” Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” Kasta in dig med positiv attityd. Spännande!
  • Grön: Gör uppgiften gemensamt. Hitta en allierade och partner. Prata med varann och öka tryggheten. Det kommer gå bra.

Det är skönt att kunna variera lite efter uppgiften och hur jag känner. Och att fira en liten seger efteråt. Det kommer bli lättare nästa gång.

Känner du dig igen? Vad är ditt sätt? Har du andra knep? Vill du testa nåt nytt?

Kommentera gärna, gemensam blir vi modigare för att möta framtiden.